Questions tagged [troubleshooting]

Diagnosing problems with retro systems not working as designed. See tag wiki for guidance on troubleshooting questions.

Filter by
Sorted by
Tagged with
2 votes
0 answers
131 views

Cloning old Quantum drive using 68 pin to 50 pin adapter

I’m now trying to clone a 50 pin SCSI drive on XW8000 machine. The cable is 68 pin SCSI and has a terminator at the end, my dd command is able to copy the drive to USB, but whenever I try to restore ...
Marcus 's user avatar
11 votes
2 answers
495 views

1984 accounting software running in VirtualBox fails to print property to an LPT passthrough, but other software seems fine

My family still runs their business with an accounting package from 1984. The computer running it is old enough to drink. I’m trying to move it to a virtual machine. I’ve purchased a System 76 ...
Chad's user avatar
  • 111
1 vote
0 answers
193 views

Windows 3.11 in DOSBox-X says that “Your network adapter MS$NE2CLONE is not working properly” [closed]

I had networking working on Windows 3.11 previously, now I am getting the error "Your network adapter MS$NE2CLONE is not working properly". I tried reinstalling all the files, changing ...
dashnick's user avatar
  • 1,258
1 vote
0 answers
263 views

CD-ROM not recognized by Windows 98 Pentium 2 [closed]

I have a Windows 98 Pentium II computer which behaves strangely. Although the CD-ROM opens and closes, I can't see it in Device Manager or play music. I get message that there is no CD-ROM device ...
Neo's user avatar
  • 11
2 votes
1 answer
156 views

Trying to install Mac OS 9.2.1 on an iMac G3 (slot loader) but no hard drive detected

I recently acquired an iMac G3 (slot loader) and I am trying to install Mac OS 9.2.1 on it. OS installer seems to boot to Mac OS just fine. The problem is when I try to run the installer, it doesn't ...
old_school9999's user avatar
2 votes
1 answer
244 views

Need help with my Compaq Presario cm0900

First off, this is something that has been troubling me for quite a while because I am dealing with a pretty rare machine. I looked up this specific model but the computers I found were either from ...
Anonymous Chicken's user avatar
0 votes
3 answers
402 views

Toshiba laptop with Windows 98 shows corrupted characters while booting, then the system goes entirely blind

I have a Toshiba laptop and I am not sure what is going on with it. Thinking that maybe the computer was corrupted 20 plus years ago. Trying to fix it up. When the laptop boots, I can see this on ...
vintagepls's user avatar
8 votes
2 answers
433 views

Reviving a Mac Mini (PowerPc) - Not booting correctly: video is out of sync, blinking, usb boot not enabled

I come from superuser.com where I asked this, but was told to post here for further help https://superuser.com/questions/1772907/mac-mini-g4-powerpc-wont-boot-how-can-i-reset-it-to-factory-defaults?...
Mauricio Gracia Gutierrez's user avatar
3 votes
2 answers
708 views

How do I diagnose a "system board error" on IBM Thinkpad 600E?

I have an IBM Thinkpad 600E that won't boot up. I used ctrl + alt + ins to boot into a screen with some diagnostic tools. Memory test passes HD test passes SystemBoard test FAILS with Dev = 1 ERR = ...
Cool Pontiac's user avatar
1 vote
2 answers
446 views

Old IBM ThinkPad laptop gets stuck booting Windows on a weird screen. How to proceed?

I’m trying to breathe life into an old IBM ThinkPad Pentium II. I think it runs Windows NT or Windows 98 or whatever came after that It turns on fine and asks me to enter the year and date which I do. ...
Cool Pontiac's user avatar
11 votes
1 answer
481 views

On my NES, the color red displays as black. What could be the cause?

I have a NES, it is working normally, but one of the game colors appears as black. In the game Mario Bros 3, the name is in black, some blocks are black and the goombas too. What can it be?
Carlos Bueno's user avatar
17 votes
2 answers
2k views

Why would installing a 486DX2 make the system freeze for minutes on boot?

In the mid-1990s, a friend of mine had one of those Compaq Presario desktop PCs that had an integrated CRT SVGA display built in the same cabinet as the CPU, in a similar fashion as the early iMacs. ...
mkay's user avatar
  • 699
3 votes
1 answer
797 views

Windows NT drive recovery without ERD or backups

I have decided to take on this project to help another company that has been using a Windows NT system to run some of their critical field equipment. Unfortunately there is now an error which appears ...
james lavigne's user avatar
4 votes
1 answer
922 views

Commodore SX-64 White screen

I recently acquired a Commodore SX-64. It powers on, but the CRT just displays a white screen. I dont have a test cartridge yet, not that it would help as thereis no display. I havent tried an ...
Keltari's user avatar
  • 503
6 votes
2 answers
513 views

IBM Model F XT is typing random characters / what cable is this?

I have actually two of these ModelM keyboards, they are a pleasure to use and make a fantastic sound. The other one is from the 90s, takes a small PS2 adapter and works without a problem. This one ...
cardamom's user avatar
  • 311
2 votes
0 answers
893 views

Installing MS-DOS 6.22 on a 386-class laptop with an SD/IDE adapter fails at 99%. How do I fix this?

I'm using an AST Premium Exec 386SX/20 laptop. I have installed a new BIOS battery and it does retain settings when the machine is power-cycled. I'm attempting to install MS-DOS 6.22 from a set of 3 ...
user882326721's user avatar
5 votes
1 answer
925 views

Why would a laptop freeze randomly after running fine for a while?

I have a Compaq LTE 5150 laptop from 1995 on which I've installed Windows 3.1. It runs fine, and I'm able to use the computer for Word, Lotus Organiser, etc with no issue for a period of time and ...
A. Wilcox's user avatar
  • 236
8 votes
4 answers
968 views

Booting from SD card on a Compaq LTE 4/75 – DOS 6 works, Windows 95 doesn't

I'm in the process of restoring an old Compaq LTE Elite 4/75 laptop, which was missing its hard drive, so I thought I'd try booting using an SD-to-IDE adapter. On my main workstation I created an ...
Dmitry Brant's user avatar
3 votes
2 answers
823 views

PS/2 Keyboard not working on Windows 95 and MS-DOS

I received a Packard Bell Multimedia 550 and it came with Windows 95. The problem is that keyboard input was not coming through. Before it attempts to boot into Windows 95, it shows the safemode ...
TaromaruYuki's user avatar
9 votes
1 answer
1k views

ZX81 screen corrupted

I am trying to repair a ZX81 that I think was damaged by a lightning since the adaptor and the 7805 were defective, the reset capacitor of the Z80 was blown up and then I realized that Rams were ...
Paul Ghobril's user avatar
  • 1,035
8 votes
1 answer
1k views

On the video signal generated by the ULA of the ZX81

I have two ZX81, one is perfectly working and I am trying to repair the other one. After repairing the external power supply (a wire of the transformer was cut near the connector. I think it was due ...
Paul Ghobril's user avatar
  • 1,035
4 votes
2 answers
250 views

Amiga 500 WorkBench 1.2 Freezes

When I load the Workbench, it loads normally and I can use the mouse to select and open folders and load programs as expected. What happens is, at random, if I double-click on an icon the icon will ...
Raymond Livezey's user avatar
2 votes
0 answers
240 views

How to fix problem with MSX Composite Video?

I have a Toshiba HX-10 64KB MSX1 computer (PAL video output). I recently used a new cassette cable which caused a problem with the video; I am using the AV composite audio and video; because the video ...
Z.E.'s user avatar
  • 21
5 votes
2 answers
765 views

CBM PET 2001 garbled screen

I picked up this PET and trying to restore it. Screen is garbeled on boot and stays like that displaying random chars, some of them flashing. Tried to resocket the chips, but it didn't help. I don't ...
Bartek Malysz's user avatar
1 vote
1 answer
1k views

N64 displays dark picture with barely recognisable contours

I'm trying to hook up my EUR N64 to a TV that handles both Composite and RGB SCART alright (A1200, CDTV, Megadrive). The picture is very dark and I can only make out the shapes and contours. There is ...
Bartek Malysz's user avatar
5 votes
1 answer
403 views

Why is my Macintosh LC 475 playing chimes of death when I install more ram?

I bought an LC 475 for parts and repair on ebay. When it arrived it seemed to work okay but the video was all stripey. After some diagnosing I spotted a rotten trace near the the VRAM simms. I ...
acolchagoff's user avatar
  • 1,231
0 votes
0 answers
197 views

Siemens PG675 monitor problem

I have been working on an old Siemens PG675 and suddenly the monitor began to show a a distorted image (it shows this 1 when the should shows this 2). I could make a test of the screen, and it shows ...
Ucotecnico's user avatar
0 votes
0 answers
207 views

Portable 386 that only ever beeps continuously; no video

I've acquired a late-80s portable 386 with builtin LCD in unknown working state. It only ever beeps continuously on boot, with no picture on either the built-in LCD or an external VGA-connected ...
incanus's user avatar
  • 109
2 votes
2 answers
815 views

Parity error under DOS

I'm facing a Parity Error problem on my new 486er DOS Retro PC. Every now and then, a running software crashes with a Parity Error output on screen. This happens for different software so I think the ...
Ziagl's user avatar
  • 298
4 votes
1 answer
648 views

PlayStation 2 Slim with analog A/V output having noise interference issues

I'm having an odd issue with the aforementioned system, the A/V receiver is a RCA STAV-4180 unit, and being from 1996, it's still a great unit. So far, while it's tape output for recording does have ...
HanaYuuki's user avatar
15 votes
3 answers
688 views

What are the normal signals on a 65C02 in an Apple IIe?

I'm troubleshooting a dead Apple IIe enhanced, and I'm having trouble finding documentation on testing the 65C02 (as opposed to the 6502). Specifically, I've found using a logic probe that pin 6 (...
Charles Mangin's user avatar